Den här måndagen har varit speciell för många. Inte minst för min far, min man och min son. Älgjakten är igång... Min far är en idel jägare, han kan sin skog och natur, och jag tror att min far kan det mesta om det som handlar om ämnet djur och natur :-) Min kära pappa fyllde anrika, 68 år i fredags och det hyllades med tårta och kaffe! Jag fick som vanligt lov att bjuda på tårtan! Denna gång passade jag på att göra en tårta som jag så länge varit sugen på att göra. Nämligen en "very cherry chocolate cake". En amerikansk tårta som är väldigt mastig och grymt GOD. Jag lägger in receptet så att ni kan prova att göra den!

 VERY CHERRY CHOCOLATE CAKE

Bottnar:
2 ägg
2,5 dl starkt kaffe
2,5 dl filmjölk 
1,25 dl neutral olja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
500 g mascarpone
120 g strösocker (jag halverade den mängden)
0,5 tsk vaniljsocker
drygt 3 dl vispgrädde 
2,5 dl körsbärsmarmelad

Choklad ganache:
100 g mörk choklad
ca 1 dl vispgrädde 
1 msk smör


 Gör så här:
Vispa ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke på låg hastighet i någon minut. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och tillsätt dem sedan till äggsmeten och vispa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter. Fördela smeten i tre smörade och mjölade bakformar, diameter 20 cm (lägg gärna en rundel bakplåtspapper i botten på formarna). Grädda kakorna ca 35 minuter i 175 grader i mitten i ugnen. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Använd en provsticka för att se om bottnarna är klara, när provstickan är torr är kakorna klara. Kakorna ser kladdiga ut på ytan men så ska det vara. Ta ut kakorna och låt dem vila i formen ca 20 minuter innan de vänds upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.
Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

Vispa under tiden ihop mascarpone, socker, vaniljpulver och grädde till en fluffig, fast kräm. Tillsätt körsbärsmarmeladen och vispa så allt blandas jämt. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen är pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Låt tårtan stå i kylskåpet innan ganachen hälls på.

Värm grädden till ca 60 grader (koka inte) och bryt i chokladen. Vispa tills all choklad smält. Klicka sedan i smöret. Garnera med bigaråer.

LYCKA TILL! Några bilder av min variant på tårtan;